0893 319 009    klima.center@mail.bg

гр. Исперих, ул. "Васил Левски" №99А

Въпроси при покупка и монтаж на климатик

Избор на климатик - марка, модел, мощност, цена?

Предстои ви покупка на инверторен климатик, но каква мощност, марка, кой модел, на каква цена?
Сигурни сме че когато стигнете до този избор, почти при всеки  клиент  на първо място стои цената. Това е специфичен електроуред със специфичен принцип на работа и качеството на изработка на всеки един детайл  от един реномиран производител оказва голямо влияние върху ефективната работа на климатика. Дори на пръв поглед показателите да изглеждат близки по стойност и няколко вата разлика да не са определящи за консумацията, то тези няколко вата се постигат с прецизна и качествена изработка на всички възли в климатика - от компресора до датчика. Различни климатици различно понасят климатичните условия и показват различна степен на ефективност, дори да са с еднакви или близки показатели. Не позволявайте обещанията за дълга гаранция при ниско-бюджетните климатици да ви заблудят. Често тези климатици отказват в най-неподходящия момент - в най-студеното време или в горещините през лятото. И разбира се потърпевшият сте Вие - нерви, главоболия, и студ. Не рядко и загуба на пари. Две - три седмици без климатик тогава, когато имате най-голяма нужда от него ще Ви върнат във времето когато сте правили избора си за климатик и ще установите, че всъщност това не е бил най-добрия избор. Нашия съвет: дори да е малко по-трудно с първоначалната инвестиция-направете го. Тези пари ще се възвърнат многократно - с ниска консумация, с надеждност, с дълъг живот. В нашия магазин за климатици ние ще Ви предложим решение съобразено с  Вашите нужди и изисквания, и ще достигнем до оптималното съотношение цена/качество.  Вслушайте се в съветите на нашите специалисти. Те се основават на задълбочени познания, големия опит, наблюденията  и практиката. Ние най-точно ще определим кога даден климатик е по-подходящ от друг. Защото ние не Ви предлагаме просто кашон със стока, ние Ви предлагаме решение. А Вие от какво имате нужда?

-------------------------------------

Монтаж на климатик

Няма какво да се заблуждаваме - голям процент от безпроблемната работа на всички климатици се осигуряват от качествените монтажни дейности.  Има много специфични особености при тази дейност и от качеството на изпълнение до голяма степен зависи безотказната работа на климатика. Ние се съобразяваме с най-малките детайли, които на Вас дори не Ви правят впечатление. Така Вие получавате това, от което имате нужда, а ние получаваме спокойствие през гаранционния период, и... още един доволен клиент.

-------------------------------------

Инверторни климатици и сплит системи

Инверторни сплит системи за високостенен монтаж (за помещения 10 - 100 м2). Инверторните сплит системи автоматично регулират мощността си (обикновените сплит системи работят в режим включване и изключване). При което, точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и икономия на електроенергия от 25% до 65% (спрямо обикновенния климатик).

Обезпечава голяма мощност и много по-дълъг срок на експлоатация. Това е възможно, защото потребяемата мощност се понижава, когато температурата в помещението се приближава до желаната. Инвертора в този случай превключва в режим на работа на ниска мощност за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на електроенергия. Инверторните сплит системи имат плавна микрорегулировка, а оттам и стабилна температура в стаята без резки колебания и без риск от простудяване. Енерго потреблението се намалява до 65% т.е. климатика в основното си време на работа работи в този икономичен режим.

Инверторния климатик може да работи на отопление при отрицателни външни температури (до - 20 градуса Целзий ,нещо по-трудно достижимо за обикновенните сплит системи. Инверторното управление регулира мощността на климатика чрез промяна честотата на въртене на компресора. Честотата на въртене на компресора се определя от необходимия отоплителен/охладителен капацитет. Има четири вида инверторни сплит системи: АС - (първо поколение) Променливотокови (клас B и C), DC - (второ поколение) Правотокови (клас B и А), DC - V PAM (последно поколение) Дигитални правотокови (клас А и А+) и DC Hibrid - (последно поколение) Дигитални правотокови Хибридни (клас А и А+).

Основните разлики при видовете инвертори са в икономията на електроенергия - АС (до 35% спрямо обикновенния кондиционер), DC (до 50% спрямо обикновенния кондиционер), DC-V PAM (до 65% спрямо обикновенния кондиционер) и DDC Hibrid (до 65% спрямо обикновенния кондиционер) и видовете компресори - двойно роторни или скрол (спирални). Като цяло всички видове инвертори са високо технологични изделия. Това е бъдещето на климатиците.

Предимства: инверторните сплит системи са снабдени с голям набор от функции, много ниски нива на шум, голяма икономия на електроенергия, по-дълга експлоатация, плавно регулиране на температурата. Работа в режим отопление при минусови температури. Aко и Вие се грижите за Вашия климатик, и той ще се грижи дълго време за Вашия комфорт. Идеалния вариант за домашна употреба.

-------------------------------------

Има ли значение изложението за работата на климатика?

Има, но в повечето случаи нямаме избор. Монтажът на външното тяло в повечето случаи се прави там, където е възможно. Независимо дали е север, юг, изток или запад. То е конструирано така, че работата му да не се влияе значително от външните температури (в границите на температурния диапазон). Разбира се при изчислението на мощността на климатика се отчита и този важен фактор. Добре е да бъде разположено на завет, или на балкон.

Разположението на вътрешното тяло също зависи от особеностите на конкретното помещение, но ако  има възможност, трябва да съобразим разположението му така, че да избегнем доколкото е възможно попадането на пряка въздушна струя в хората. Най-често се разполага над диван, бюро, над спалня и т.н, близо до прозорец, за да се съкрати тръбния път и да е естетически добре.

--------------------------------------

Колко е шумен климатика?

Шумът от вътрешното тяло на климатика зависи от скоростта на вентилатора и марката на климатика. Обикновено при минимална мощност вентилаторът на вътрешното тяло работи с 20-22 децибела, шум едва доловим за човешкия слух. По-високите скорости на вентилатора шумят като лек ветрец.

Шума от външното тяло също при съвременните климатици е с много ниски нива. Проблеми със шума може да има през зимния сезон, когато климатика замръзва и водата в основата на климатика замръзне. Тогава вибрациите на компресора се предават на металния корпус. Затова е много важно тялото да бъде нивелирано правилно. Друг източник на неприятен шум отново е обледяването, когато ледът достигне до перката на климатика. Обледеняването може да е следствие и на стичаща се върху климатика вода - от друг климатик, от спукана водосточна тръба и др, като не е зле, където има възможност да се направи навес.  Ледът може да доведе до сериозни аварии, затова вижте съветите ни за правилна експлоатация на климатика през зимата.

-------------------------------------

До какви външни температури отопляват климатиците през зимата?

Обикновената (конвенционална) сплит система може да бъде използвана за отопление през зимния сезон при външни температури от +18 до -5 градуса по Целзий в зависимост от марката на климатика. Температурния диапазон при инверторните климатици е -15; до -20 гадуса по Целзий.

Ефективното отопление с климатик зависи от редица фактори: от монтажа, от мощността, от изложението на помещението, от уплътнението на врати и прозорци, от дебелината на стените, наличието на изолация, брой външни стени и др. Най-общо казано от топлинните загуби на съответното помещение. Въпреки всички тези условия обаче, различните климатици се държат по различен начин през зимата, едни топлят безотказно, други се "задъхват" и да активират режим "дефрост" твърде често. Затова ако имате възможност, заложете на качествен климатик.

---------------------------------------

Какво е климатик 12-ка, или какво е това BTU?

BTU е измервателна единица за капацитет при климатизаторите. Сигнатурата означава Британски Топлинни Единици. Климатик 12-ка означава 12000 британски топлинни единици.

Малко суха информация е че 1BTU е необходимото количество топлина за повишаване на температурата на 1pound (0.45кг.)вода с 1градус по Фаренхайт(0,56гр.Целзий) Едни производители ползват именно тази система при наименованието на моделите си, докато други използват отдаваната мощност в режим охлаждане, например 3,5kW се превръща в климатик 35-ца. Така климатик с един и същ капацитет при различни производители се описва с различни цифри в наименованието. Или 35-ца = 12-ка;25-ца=9-ка и т.н.  Тук идва объркването при крайния клиент, който очаква, че една 25-ца (при Daikin  и Mitsubishi) е за  по-голямо помещение, отколкото една 24-ка (при Panasonic и General), при това три пъти по-икономична, а и три пъти по-евтина?!? Затова нашият съвет е да ползвате и да се ориентирате по отдаваните мощности. А и затова сме ние и нашата фирма за климатици - да Ви консултираме и помогнем в правилния избор на климатик.

------------------------------------------

Консумация на електроенергия, разход на климатик-колко харчи един климатик?

Както вече споменахме, номиналните каталожни мощности и консумация зависят от условията, в които работи климатичната система. Ако климатика е поставен в помещение, което изисква по-висока мощност, то системата ще работи повече на максимални обороти, опитвайки се адекватно да достигне зададената температура. В този случай консумацията естествено е по-висока. Различните топлинни загуби на помещението от външни стени, лоша излолация или дограма също увеличава консумацията, тъй като на климатика е нужна повече изходяща мощност за да климатизира до зададената от Вас температура. По-висока изходяща мощност означава и по-висока консумирана мощност. Прах по филтрите и замърсени топлообменници = висока консумация. Ако филтрите са почистени и е направена нужната профилактика, климатика ще е много по-ефикасен и значително по-икономичен. Външни температури - при ниски външни температури климатика харчи повече за да достигне желаната температура. Вие също можете да намалите консумацията на климатика си. Честото отваряне и затваряне на входната врата увеличава консумацията. Когато отсъствате от дома си спускайте пердетата и щорите за по-малко топлинни загуби. Използвайте Вашите климатици разумно. Всеки човек има различно усещане за комфорт. Препоръчителните стойности за настройка са 24 през лятото и 23-25градуса през зимата. Всеки градус е от значение за консумацията. Имайте предвид, че ако навън е -15гр, а Вие зададете вътрешна температура 30, то COP ще спадне значително, а консумацията е максимална. Модела и марката на климатика са основните фактори за икономията на електроенергия. Съвсем естествено е по-скъпите и надеждни климатици да са и най-ефективни и икономични.

-------------------------------------------

Единична сплит система или мултисплит?

Сплит системите са най-разпространения тип в битовата климатизация. Те се състоят от едно вътрешно и едно външно тяло. Произвеждат се в достатъчно богата гама от мощности и на практика обезпечават всички битови помещения от най-малките до най-големите. Отличават се с най-добра цена, ниски стойности на шумови нива и надеждност в климатизацията на помещението, в което е монтиран.

При мултисплит системите няколко вътрешни тела се разполагат в различни помещения и се свързват с едно външно тяло, което най-често е двойно по-голямо и се разполага на удобно за работа място. Тук недостатък е високата цена, ‘опасването’ с тръби от всяко вътрешно тяло, и че при евентуален дефект на външното тяло спират да работят всички вътрешни тела. Използват се там, където няма никаква възможност за монтаж на второ външно тяло.


« Назад към всички публикации