0893 319 009    klima.center@mail.bg

гр. Исперих, ул. "Васил Левски" №99А

Преди да потърсите помощ

Преди да потърсите помощ в специализиран сервиз за климатици:

Ако току-що сте включили климатика и не сработва, изчакайте 10мин преди да се обадите за ремонт. През това време проверете настройките на работа:

- режим - уверете се че е зададен правилния режим на работа - на топло, или на студено. Ако е на автоматичен режим - задайте го ръчно за да тествате системата на топло или на студено.

- температура - за тест на климатика задайте максимална температура (при отопление) или минимална (в режим охлаждане).

батерии на дистанционното - ако символите избледняват или климатика не възприема команда - сменете батериите. Ако въпреки това при натискане на бутоните климатика не реагира и не издава звуков сигнал включете камерата на телефона си и насочете дистанционното към нея, натискайки бутон. Трябва да виждате на телефона си инфрачервения лъч.

Ако всичко до тук е ОК изчакайте 10-15мин. Ако климатика не тръгва или покаже код на грешка изключете от захранването, изчакайте 10мин и го включете пак. Ако отново не заработи до 10 мин повикайте сервизен екип.


Климатикът не стартира веднага от топло на студено и обратно или след прекъсване на захранването.

При рестартиране защитния механизъм спира работата на компресора, за да предотврати претоварването на системата. Изчакайте няколко минути, след което климатичната инсталация трябва да заработи автоматично. Повечето модели имат екстрата "топъл старт", което означава че в режим "отопление" климатикът сработва едва след като има необходимото количество топлина в изпарителя. При саморазмразяване в режим "отопление" системата спира да работи за няколко минути, след което се задейства самостоятелно.


От климатика се чува шум

По време на работа и веднага след спиране на климатика може да се чува звук на течаща вода. Възможно е преливането на охладителната течност по време на работа на системата да продължи около 2-3 минути. Саморазмразяването в режим "отопление" може да породи леко свистене.


Тревожно пукане на вътрешното тяло на климатика

Няма нищо тревожно в това, нямате нужда от сервиз на климатик. При рязката смяна в температурата в топлообменника под корпуса на климатика е нормално при разширяване на пластмасата да се чуват такива шумове. Появяват се само при първоначалния пуск на климатизатора и в режим "саморазмразяване".


Външното тяло трака

Този симптом се забелязва най-често при нискокачествените климатици и се дължи на небалансиран компресор. Може да се дължи на изкривена ос на перката, разхлабен винт от корпуса или други 2-3 лесно отстраними повреди, но в много редки случаи. Ако след посещение на специалист или поставяне на антивибрационни тампони тракането не се отстрани имате два варианта - или да привикнете с него и да помолите съседите също да привикнат, или да заложите на качествен инверторен климатик. Непоносим шум във външното тяло може да бъде предизвикано и от натрупване на лед през зимата, който трябва да бъде разтопен за да не предизвика по-сериозни аварии.


Влага и пара

При рязко охлаждане на въздух с висока влажност по вътрешното тяло се образува воден конденз. При саморазмразяване на външния агрегат е възможно отделяне на водна пара.


Капе вода от външното тяло на климатика

Това е нормално. Водата се образува във външното тяло по време на саморазмразяване зимата или в режим на "охлаждане" лятото. Ако водата капе на неподходящо място, може да се постави вана или маркуч (дренаж) за отвеждане на конденза.


Капе вода от външното тяло на климатика

В случай, че от вътрешното тяло на климатика започне да капе вода, вероятно дренажът за отвеждане на конденза, поставен на външното тяло, е запушен. В такъв случай вземете тънка дълга пръчка и внимателно го почистете докато насъбралата се вода не изтече.

От климатика идва неприятна миризма

Миризмите от въздуха в стаята не могат да се отстранят напълно от филтрите на вътрешното тяло. Лошите миризми се дължат на развитието на плесени във вътрешното тяло, най-често през лятото. Климатиците абсорбират миризми. Почиствайте редовно въздушните филтри, поръчайте пълна профилактика от специализирана фирма. Така не само няма да се усещат неприятни миризми, но и климатика има по-добър топлообмен и висока ефикасност.


Както всяка друга техника, така и климатиците, подложени на дългогодишна експлоатация, се нуждаят отремонт и сервиз. Нуждата от ремонт на Вашия стар климатик обикновено възниква тогава, когато имате най-голяма нужда от него-в горещите летни дни или през зимата. Тогава, когато монтажните фирми са затрупани с поръчки.  Ако твърдо държите да реинвестирате в ремонта на Вашия стар климатик - то първо трябва да се диагностицира проблема от квалифициран специалист. Някои  климатици имат функция "самодиагностика", но кодовете на грешка трудно могат  да бъдат разчетени от неспециалист. Едва след диагностицирането на климатика можете да научите цената за ремонт. Тя може да варира от няколко, до няколко стотин лева. Вярната диагностика и цената на ремонта са определящи фактори при вземане на решение. Няма невъзможен ремонт, ние можем да върнем към живот Вашия стар климатик, но въпроса е заслужава ли си цената.

Най-скъпоструващия компонент в климатика е компресора и електронния блок. В зависимост от вида на климатика и мощността му цената е различна, но смяната на компресор може да достигне до 70% от цената на един нов инверторен климатик. Ние разполагаме със сервизни техници, които правилно ще определят какъв ремонт е нужен, колко време и какви пари ще коства това.  Преди да потърсите обаче фирма за климатици за ремонт на климатик, се замислете дали наистина имате нужда да поддържате старата си машина или е по-добре да инвестирате в покупката на нов климатик.

За да вземете правилно решение  ще Ви помогнат следните въпроси:

 - Това  е първата, или поредната повреда; 

 - Налагал ли се е скоро ремонт;

 - Често ли климатика изневерява и можете ли да разчитате на него;

 - Доволни ли сте от сметките за електричество;

 - Шумен ли е прекалено;

 - Имате ли проблем с влажността на въздуха в помещението;

Евентуалния му ремонт няма ли да е прекалено скъп? Замисляли ли сте се да замените стария си климатик с нов, по-икономичен, по-тих и по-надежден? Ние знаем че закупуването на климатик е сериозна инвестиция. Съвременните климатици наистина изглеждат на пръв поглед скъпи, но те са значително по-икономични и ефективни от старите модели. Те не само ще допринесат за ниски сметки за ток, но и ще Ви бъдат доверен помощник в осигуряването на комфорт и свеж въздух във Вашия дом.


«