0893 319 009    klima.center@mail.bg

гр. Исперих, ул. "Васил Левски" №99А

Грижа за климатика

Съвети за експлоатация

Съвременните инверторни климатици са проектирани и създадени да осигурят уют и комфорт през студените зимни месеци. Първото и най-важно условие е климатика да бъде правилно подбран и оразмерен за съответното помещение, да притежава необходимата мощност, за да обезпечи безпроблемното отопление дори в най-студените дни. Монтажа трябва да бъде съобразен с мнението на специалист - разположение на телата, насочване и циркулация на въздуха и т.н.

След това обаче идва правилната експлоатация. За филтрите няма да споменаваме. Вече на всеки е ясно, че те трябва да се почистват редовно. Един от най-честите въпроси е "На колко градуса да настройваме климатиците си?" Няма еднозначен отговор. Различен е прага на комфорт при всеки човек. Едни се чувстват добре при 20, при други 24-25 градуса. Колкото по-високи градуси настройваме, толкова повече климатика консумира електроенергия и компресора работи на високи обороти, стремейки се да изпълни задачата, която му е поставена.

Най-важния съвет за правилна експлоатация през зимата - не спирайте климатика! Дори да ви се струва странно, консумацията на климатика ще е по-ниска ако той работи постоянно, отколкото ако го изключите докато сте на работа и го включите като се приберете.  Причините са две - първо избягвате пиковите мощности при стартиране, когато климатика черпи много ресурси, стремейки се бързо да достигне зададената температура и второ помещението не изстива. Най-трудно е първоначалното климатизиране, затоплянето на стените и на пода. След като веднъж е достигната желаната температура, оставете на микропроцесорния контрол да регулира оборотите на компресора и да поддържа една постоянна температура в стаята, отколкото всеки път при изстинало помещение да започва първоначалното климатизиране. Поддържането на вече затоплено помещение отнема много по-малко електроенергия, и не на последно място щади и не амортизира компресора така, както пиковите старт процеси, и то при много ниски температури. Разбира се когато отсъствате през деня можете да намалите с 4-5градуса температурата за максимална икономия. Така комфортът е гарантиран!

Грижи за климатика през лятото

Нашите професионални съвети, за да си осигурите максимална хладина и уют през летните жеги:

1. Поставете на прозорците си плътни завеси или щори, по ваш вкус и възможности. През деня нека прозорците да са затворени, с пуснати щори и завеси. През лятото нощта е времето да проветрявате и да освежавате въздуха в стаята. Изолирайте слънчевата светлина и топлина от терасите, балконите и верандите си по същия начин. Резултатът от вашите действия ще бъде няколко градуса по-ниски температури в жилището.
2. Инвестирайте в топлоизолация на стени и дори на покрив, това ще ви е полезно, не само през летните жеги, а и през студената зима.
3. Климатикът ще бъде максимално ефективен, ако почиствате въздушния му филтър 1-2 пъти месечно. Не забравяйте тази грижа - това не само ще подобри работата му, ще ви спести излишни разходи, а и ще се грижи за здравето ви.
4. Следете температурата извън помещението - разликата в градусите навън и вътре трябва да е не повече от 10-12. Ние препоръчваме оптимална настройка на 24 градуса през лятото.
5. Профилактичният преглед от професионалист е важен не само за вас и за здравето ви, но и за вашия климатик. И в двата случая – не го пропускайте! Своевременно ще бъдат отстранени малки на вид неизправности, преди да са прераснали в големи финансови и технически проблеми. 
6.Не забравяйте, че климатикът ви ще работи по-интензивно докато охлади до зададената му температура, а след достигането й ще я поддържа с много по-нисък разход на ток.

Грижи за климатика през зимата

Ако все още не сте направили годишната профилактика на уреда, от който очаквате да осигури топлината у дома и в офиса – не отлагайте повече. Само специалист може да открие и да отстрани малка неизправност, преди да се е превърнала в голям проблем в най-неподходящия момент. 
Да не забравяме и редовното почистване филтрите на климатика (поне два пъти месечно), с което не само ще подобрите неговата ефективност и икономичност, но и ще осигурите по-чистия и свеж въздух.
За запазване на топлината в помещенията са важни редица фактори – дали има външна и вътрешна изолация, какви са стените и изложението на жилището, правилен ли е монтажа и съобразена ли е мощността на климатичната техника с големината на стаята и т.н. Истината е обаче, че дори при наличието на всички условия за добра експлоатация, климатиците работят различно през зимния сезон, според това колко са годишни, от кой вид и марка са. Ако имате инверторен климатик - можете да сте спокойни за отоплението си дори при външни температури до -20 градуса по Целзий, но ако е обикновен - до -5 градуса.
Колко топло искате да ви бъде, зависи само от вас. Но при ниски минусови температури не настройвайте климатика на максимална мощност, това няма да се отрази добре, както на месечната ви сметка за електричество, така и на самите уреди.

Най – важният съвет, който можем да ви дадем е да не изключвате климатиците през зимния сезон, а да ги оставите да работят постоянно. По този начин ще избегнете замръзването на уредите и ще си спестите много проблеми и усложнения до тяхното ремонтиране. Ще осигурите постоянна топлина в помещенията и правилна експлоатация на климатизаторите, но и по-ниски енергийни разходи за месеца, в сравнение с постоянното им включване и изключване, колкото и невероятно това да звучи. С цел допълнително енергоспестяване ви препоръчваме да настройвате климатика в режим на работа с няколко градуса по-ниска температурата, за времето, през което ще отсъствате. Не изпадайте в паника и не изключвайте климатика, ако спре работа при ниски температури или мъгла, това е нормално и само след десетина минути той отново ще бъде в режим на отопление. Времето е подходящо да направите подарък за себе си и за цялото семейство. 

Ако обмисляте покупка на климатици, вслушайте се в съветите на специалистите и инвестирайте в качествени, модерни и енергоспестяващи климатици. Така ще си спестите много грижи и средства за в бъдеще, а и ще имате уюта и комфорта, за който всеки мечтае.

Ако имате въпроси винаги можете да се свържете с нас на посочените телефони.


«